Een voorbeeld uit onze praktijk

Case 3: Dhr. ten Cate, maart 2019

 

“Eerder gestopt met werken. Dhr. ten Cate had niet verwacht zijn nadagen veelal in Spanje door te kunnen brengen.”

 

Meneer ten Cate is al heel lang een traditionele ondernemer die 6 dagen per week voor dag en dauw opstaat om zijn transporten te controleren en “ zijn jongens” de weg op te sturen. Zijn transportonderneming bestaat over 2 jaar 35 jaar. Tijd dus voor een 35 jarig werk jubileum. Dit kan hij meteen combineren met zijn verjaardag. Over 2 jaar wordt de heer ten Cate 64 jaar. De heer ten Cate is echter niet in de stemming voor een feestje vanwege zijn angst voorde verslechtering van de economie. De heer ten Cate maakt zich al jaren zorgen over zijn bedrijf, de toekomst van zijn kinderen en zijn vrouw vraagt hem steeds vaker wanneer hij het nu rustiger aan gaat doen. Maar de heer ten Cate is van huis uit gewend om “niet te zeuren en hard te werken”. Hij verkeert in de beleving dat als hij maar hard genoeg blijft werken er vanzelf “genoeg over blijft” voor zijn kinderen als hij, zoals hij zegt; zijn hoofd neerlegt.

Deze situatie werd ons voorgelegd door de financieel adviseur van de heer ten Cate die onlangs een jaarcijfers bespreking met de heer ten Cate had gehad betreffende het laatstafgesloten boekjaar. De adviseur was reeds jaar en dag de financieel adviseur van de heer ten Cate en had naast een zakelijke relatie inmiddels ook een persoonlijke relatie met hem opgebouwd. Hij vond dat er iets aan de situatie van de heer ten Cate zou moeten gebeuren zodat de heer ten Cate na een lang leven hard werken zou kunnen gaan genieten van zijn jarenlange inspanningen.

Wij hebben de heer ten Cate uitgenodigd voor een vrijblijvend gesprek om samen eens te kijken naar de situatie van de heer ten Cate. Aanvankelijk stond de heer ten Cate hier niet voor open maar zijn financieel adviseur adviseerde hem om een andere specialist eens meteen frisse blik naar zijn bedrijf en situatie te kijken om zo zijn angst weg te kunnen nemen en een afbouwtraject voor te stellen. Enigszins onder druk van zijn vrouw konden we een afspraak maken. De heer ten Cate had zijn vrouw en financieel adviseur meegenomen. Tijdens het gesprek waarbij wij altijd inventariseren wat de status van de ondernemer en zijn onderneming is en daarin uiteraard de wensen van de ondernemer als persoon meenemen bleken al snel de volgende punten:

De onderneming was gezond en had een hoog positief eigen vermogen en een hoog solvabiliteitspercentage.

Geen van de kinderen wilde in de transportonderneming van vader gaan werken, laat staan overnemen. Alle kinderen waren, dankzij hun studie, financieel goed terechtgekomen

.De heer en mevrouw ten Cate hadden steeds vaker gesprekken over “rustiger aandoen”.

In het bedrijf was geen personeelslid aanwezig dat de ambitie en/of mogelijkheden had om de onderneming over te nemen. Dit had tot gevolg dat de heer ten Cate zelf niet kon overwegen om te stoppen met werken.

De heer ten Cate zou graag meer tijd besteden aan wat vaker een restaurantje pakken met “zijn meisje” en een wandelingetje maken en dan met name in de zon (Spanje).Maar de heer ten Cate was bang dat als hij niet meer zou werken het gedaan met hem zou zijn en dat hij onvoldoende op had gebouwd om te kunnen stoppen met werken.

Op basis van diverse gesprekken en de inventarisatie hebben we het bedrijf van de heer ten Cate en zijn situatie gewaardeerd, onze adviezen toegelicht en uiteengezet waarna wij los van de wensen en het regelen van het nalatenschap voor de erven gekoppeld aan de wensen van de heer en mevrouw ten Cate, zijn wij in samenwerking met de heer ten Cate en zijn financieel adviseur aangevangen het bedrijf verkoop klaar te maken. Wij merken hierbij nog wel op dat afhankelijk van de onderneming, verkoopbaar maken en verkopen langere trajecten zijn.

De plannen werden uitgevoerd en wij hebben bemiddeld in het succesvol zoeken naar een serieuze overname kandidaat. Inmiddels is de verkoop van het bedrijf een feit. Voor de gemoedsrust van de heer ten Cate en een soepele overgang voor de kopende partij is er overeengekomen dat de heer ten Cate nog 3 jaar verbonden zal blijven aan de onderneming. De heer ten Cate is na de verkoop nog een half jaar fulltime blijven werken waarna hij steeds meer afbouwt en dus part-time werkt (tot groot genoegen van de mevrouw ten Cate). Wij hebben de heer ten Cate verder geadviseerd om een deel van de opbrengst van de verkoop van zijn onderneming te investeren in onroerend goed waarbij verhuur inkomsten (passief inkomen) het argument (en de wens van de heer ten Cate) is. En daarnaast was er nog voldoende opbrengst over om een vakantieappartement in Spanje te kopen (ook een grote wens van de familie).Op ons advies hebben de heer en mevrouw een deel van de overgebleven opbrengst geschonken aan de kinderen (met gebruikmaking van de vrijstellingen). Vervolgens hebbende kinderen, met hun schenking, samen met hun ouders een vakantieappartement in Spanje gekocht al waar de heer en mevrouw ten Cate regelmatig vertoeven. En de kerst brengt de hele familie ten Cate met elkaar door in het appartement in Spanje terwijl de verhuurinkomsten van de overige onroerende goederen in NL maandelijks binnen blijven komen. 

“Legatum Nederland sterk in ontzorgen”

Meer weten? Wij informeren u graag.

Bedrijfs Re

Bedrijfs Register Executeurs Nederland BV, Vaartweg 72, 1217 SW Hilversum. Telefoon 035-747 0001

Your content goes here. Edit or  this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.