Een voorbeeld uit onze praktijk

Case 2: Mw. van Hinniken, 11-2019

 

“Verstoorde familiare relaties. De executeur haalt de angel uit de familiare verstoringen.”

 

Voor mevr. van Hinniken beheren we al geruime tijd haar vastgoedportefeuille (verhuur panden) en haar vermogen (beleggingen), spaargelden, vakantie woning in Spanje en eigen woning. Ze wil graag dat haar vermogen zoveel mogelijk in tact blijft en heeft voor een defensieve beleggingsmethode gekozen. Sinds een maand of 9 gaat de gezondheid van mevrouw van Hinniken achteruit. Wat ertoe heeft geleid dat 1 van de 3 kinderen van mevrouw het regelen van de persoonlijke financiën van mevrouw op zich heeft genomen. Onlangs nam deze dochter contact met ons op met de vraag hoe de nalatenschap van mevrouw geregeld was en of het mogelijk was dat zij (dochter) aangesteld zou kunnen worden als executeur zodat zij de nalatenschap van haar moeder zou kunnen gaan regelen.
Dit is uiteraard geen ongewone vraag ware het niet dat de 3 kinderen van mevrouw volledig gebrouilleerd zijn met elkaar. Dit is al tientallen jaren zo en mevrouw wil geen partij kiezen voor een van haar kinderen. Wel wil zij elk kind gelijkelijk behandelen en ruzie bij haar overlijden tussen de kinderen voorkomen.

Daarom heeft zij in haar testament opgenomen dat zij als executeur een van onze specialisten heeft opgenomen, die samen met haar ook het testament heeft opgesteld conform de strikte wensen van mevrouw.

Omdat mevrouw bij leven aan 1 van haar kinderen een flink vermogen heeft uitgeleend dat het kind niet terug kan betalen vanwege financiële problemen, is het vermogen van mevrouw geslonken. Mevrouw heeft bedacht om deze “lening” kwijt te schelden maar voorziet dat haar andere kinderen daartegen gaan ageren ten koste van het kind dat het vermogen al heeft ontvangen. Dit is uitdrukkelijk niet de wens van mevrouw omdat ze alle kinderen gelijkelijk wil behandelen. Mevrouw schakelde ons in om hier een goed einde aan te kunnen geven.

In een gesprek bij ons op kantoor sprak mevrouw toch weer over het kwijtschelden van de lening aan 1 van haar kinderen. Kwijtschelding van een lening valt onder een schenking. Over deze schenking zou het kind dat in de financiële problemen zit 10% schenkbelasting moeten betalen. Los van het feit dat dit kind dit niet kan betalen en de vraag of met de kwijtschelding de financiële problemen van dit kind opgelost zouden zijn. Zouden de andere kinderen 20% erfbelasting moeten betalen over hun erfdelen. Het tariefverschil is 10%. De oplossing zou zijn om alle kinderen bij leven al het vermogen van mevrouw te schenken. Maar dit is natuurlijk geen realistische oplossing aangezien er schenkbelasting betaald moet worden over alle ontvangen schenkingen boven de vrijstellingen. De kinderen zitten hier, vanwege de huidige crisis, financieel echter niet op te wachten. (Tekort aan liquide middelen).

Ons advies aan mevrouw en de wensen van mevrouw in deze situatie hebben we samen met mevrouw vertaald naar een testament. In het testament is een van onze specialisten aangewezen als *3 sterren executeur om scheve ogen tussen de kinderen te voorkomen. Daarnaast adviseerde we mevrouw de “lening” te “laten staan” maar de leningsovereenkomst aan te laten passen. De aanpassing beziet op als mocht er een kwijtschelding plaats vinden deze vergezeld moet gaan van een kwijtschelding overeenkomst. In deze overeenkomst dient een inbrengclausule opgenomen te worden, zodat de schenking zal worden ingebracht in de nalatenschap van mevrouw. Hierdoor hoeft het bevoordeelde kind geen schenkbelasting te betalen en zal zijn erfdeel ingekort worden met de door hem ontvangen “lening” van moeder. Hierdoor is zal elk kind gelijkelijk bedeeld worden en kan een ruzie voorkomen worden.

U zult zich afvragen : ”Is dat niet zonde van de 10% tussen de schenkbelasting en de erfbelasting?” Hierop zou een groot bedrag bespaard kunnen worden als er geschonken wordt.
Hier hebben wij een kort antwoord op: De vrijstelling voor schenken aan kinderen ligt vele malen lager, (enkele uitzonderingen daargelaten) dan de vrijstelling voor erfbelasting voor kinderen zodat met deze constructie voor mevrouw de meest ideale situatie is gecreëerd.

* De wet kent 3 soorten sterren (*) executeurs.

* is de begrafenis executeur en is alleen gerechtigd om de uitvaart te regelen

** staat voor beheers executeur en deze is bevoegd om zowel uitvaart als nalatenschap te beren, boedelbeschrijving op te stellen, schulden te betalen, zorgdragen voor aangiften erfbelasting, afgeven van legaten en het afleggen van rekening en verantwoording aan erfgenamen.

*** is de executeur-afwikkelings-bewindvoerder met dezelfde taken als de beheers executeur maar zorgt via testament voor de verdeling van de nalatenschap onder de erfgenamen. Afhankelijk van hetgeen in het testament staat kan dit betekenen dat de 3* executeur maximale beslissing bevoegdheid heeft. Dit betekent dat hij/zij zonder overleg met erfgenamen de zaken volgens testament kan regelen. Hij/zij dient achteraf wel verslag te doen aan de erfgenamen.

Mevrouw van Hinneken heeft Legatum Nederland BV, een van onze specialisten, aangewezen als 3 sterren executeur.

Meer weten? Wij informeren u graag.

Bedrijfs Re

Bedrijfs Register Executeurs Nederland BV, Vaartweg 72, 1217 SW Hilversum. Telefoon 035-747 0001

Your content goes here. Edit or  this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.